Nairobiprisen

Nairobi-klubben

Fagligt forum for medie- og fagfolk om globale emner

Nairobiprisen 2019 går til Globalnyt.dks medarbejdere og frivillige

Peter Tygesen og Laurits Holt får overrakt Nairobiprisen af Niels Elbæk. Foto: Kim Dang Trong.


Journalisterne Peter Tygesen og Laurits Holdt fra Globalnyt.dk modtog på vegne af nyhedsmediets medarbejdere og frivillige Nairobiprisen 2019 af Nairobi-klubbens formand, Niels Elbæk. Foto: © Kim Dang Trong.


Medarbejdere og frivillige på Globalnyt.dk er modtagere af Nairobiprisen 2019. Prisen uddeles en gang årligt af Nairobi-klubben – et fagligt forum for over 100 medie- og fagfolk, som arbejder med formidling af udviklingsstof. Prisen blev overrakt onsdag den 15. maj i København af klubbens formand Niels Elbæk, der udtalte stor anerkendelse af Globalnyt arbejde i en tid, hvor de store medier har svigtende fokus på dækning af udenrigsstof.

Med prisen fulgte også nogle gaver.

Mangeårig frivillig i Globalnyt, Thomas Jazrawi udtaler: "Prisen er et kæmpe skulderklap til mig og de andre dygtige og engagerede skribenter, der er og har været med til at gøre Globalnyt til det, som det er i dag. Det gør mig endnu mere stolt af at være en del af en gratis nyhedstjeneste, som med ganske få midler leverer nyheder og journalistik om emner, der ofte forbigås af andre medier. Vi er inde i en rigtig god stime, og dette giver os mere motivation til at fortsætte med at gøre en ekstra indsats for at oplyse om de store emner og den store, spændende og mangfoldige verden. Tusinde tak for anerkendelsen til Nairobi-klubben.”

 

I sin begrundelse for at have indstillet Globalnyt.dks medarbejdere og frivillige til Nairobiprisen, nævner journalist Linda Nordahl Jakobsen: ” Globalnyt.dk formår i 2019 mere end nogensinde at sætte fokus på de vedkommende nyheds- og baggrundshistorier i en informationstæt men også informationsfragmenteret verden, der bestandig er i udvikling, og hvor det ofte er fake news, der kan komme til at sætte dagsordenen.”

 

Hun fremhæver endvidere: ”Globalnyt.dk, der drives af professionelle og især frivillige kræfter, har formået at holde fokus på dansk og globalt udviklingssamarbejde og i større og større grad også at sætte dagsaktuelle nyheds-, aktualitets- og baggrundsstof ind i en globaliseret kontekst.”

 

Globalnyt.dk har eksisteret siden 2003, hvor det blev etableret af journalist Jesper Søe under navnet U-landsnyt.dk. I 2007 blev det overdraget af stifteren til en almennyttig støtteforening. I 2015 skiftede det navn til Globalnyt.dk og er et selvstændigt medie, som er uafhængig af økonomiske, politiske og organisatoriske interesser. De fleste artikler skrives af ulønnede frivillige, mens daglige redaktion og drift forvaltes af en mindre stab af deltidsansatte medarbejdere.

 

Om Nairobiprisen

Klubben kan en gang om året uddele "Nairobiprisen" til en person, gruppe eller organisation, som på anerkendelsesværdig måde har bragt fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande.


Vindere af Nairobiprisen


2018 - Jesper Heldgaard, journalist.


2017 - Maria Korpe og Ole Reitov, Freemuse.


2016 - Anya Palm, journalist


2015 - Peter Rasmussen og Peter Keiding, journalister, og Søren Zeuth, fotograf


2014 - Øyvind Kyrø, journalist og forfatter


2013 - Nagieb Khaja, journalist og instruktør


2012 - Lotte Ladegaard, journalist og konsulent


2011 - Kirsten Larsen, journalist


2010 - Knud Vilby, journalist


2009 - Jørgen Harboe, journalist


2008 - IMS, International Media Support


2007 - Jesper Strudsholm, journalist


2006 - U-landsnyt v./ journalist og redaktør Jesper Søe


2005 - Amnesty International Danmark


2004 - Jesper Jespersen, journalist (posthumt)


2003 - Operation Dagsværk


2002 - Anders Jerichow, journalist


2001 - Anita Bay Bundegaard, udviklingsminister


2000 - Søren Haslund-Christensen, hofchef


1999 - Poul Engberg-Pedersen, seniorrådgiver, forfatter og debattør


1998 - Frode Højer Pedersen, instruktør


1997 - Anton Johannsen, Den Danske Burma Komité


1994 - Vagn Plenge, forlægger og bibliotekar


1989 - Christian Kelm-Hansen, MF (S), styrelsesformand


1981 - Kirsten Lund Larsen, journalist


1980 - Kaj Baagø, bilateral chef, Danida


Årstal ukendt - Kristeligt Dagblads u-landstillæg "Danmark og den tredje verden"