Nairobiprisen

Nairobi-klubben

Fagligt forum for medie- og fagfolk om globale emner

Nairobiprisen 2017 går til folkene bag Freemuse

Maria Korpe og Ole Reitov får årets pris for deres mangeårige arbejde for at forsvare forfulgte musikere over hele verden.

 

Ole Reitov, Jens Lohmann og Marie Korpe. Foto: Kim Dang Trong

 

Marie Korpe og Ole Reitov har gennem årene fået mange priser, men kan stadig bliver rørt over at få anerkendelse for deres arbejde.

I hvert fald var det et taknemmeligt par, som den 31. maj modtog årets Nairobipris ved Nairobiklubbens generalforsamling den 31. maj 2017.

Det kan også siges at være sidste udkald, for den snart 68-årige Ole Reitov trækker sig som direktør for Freemuse den 1. juli og Marie Korpe er også på vej ud.

 

Indstillingen kommer fra Jens Lohmann, der skriver:

 

- Ingen passer bedre til fundatsens ord end Ole Reitov og Marie Korpe og den organisation, de tog initiativ til i København i 1998, Freemuse, som på 19 år under deres engagerede ledelse har udviklet sig til en verdensomspændende organisation, der begyndte med fokus på kamp mod censur af musik og forfølgelse af musikere – en slags pendant til PEN, det skrevne ords internationale organisation – til nu at omfatte et globalt netværk til forsvar for og fremme af kunstnerisk frihed.

 

 

Formand for Nairobi-klubben holder tale ved overrækkelsen. Foto: Kim Dang Trong

Marie Korpe, der er svensker, og Ole Reitov har i snart 40 år dannet par og lavet projekter sammen. I 1998 præsenterede de ideen til Freemuse for DANIDA, der bevilgede penge til de første tre år. De første mange år var det Marie, der var direktør for Freemuse, mens det i de seneste år har været Ole, der har været lederen.

 

 

 

Undervejs er det gået op og ned økonomisk. På et tidspunkt lukkede DANIDA for kassen, til gengæld kommer der penge fra både den norske og den svenske stat.

 

Metoderne hos Freemuse er ikke meget forskellige fra dem, vi kender fra PEN og fra Amnesty International. Der er konstant musikere og andre kunstnere, der er udsat for censur eller forfølgelse, og så gælder det om at rejse enkeltsager og lave rapporter og ikke mindst monitorere og dokumentere de overgreb, der dukker op hver eneste dag.

 

Det kan være unge rappere i Marokko, der bliver fængslet for at synge, eller kvinder, der spiller klassisk musik i Iran.

 

En kerne-aktivitet for Freemuse er den daglige monitorering af web-sites og forskellige medier, der melder om overgreb og forfølgelse. Det sker fra kontoret på Amager og det sker fra stringere ude i verden, blandt andet en fast mand i Marokko og en i Pakistan.

 

Alle de mange historier findes på Freemuse hjemmeside. Man kan søge direkte på navne og direkte på lande. Lige nu er der 714 kunstnernavne at søge på, og der er 123 lande, man kan klikke ind på.

 

Freemuse udgiver også en årlig statistik over overgreb på kunstnerisk ytringsfrihed. Den er blevet en reference for såvel FN - organisationer som medier over hele verden, og Freemuse har de seneste år også arbejdet som konsulent for FN’s særlige rapportør for kulturelle rettigheder samt UNESCO.

 

Man kan sige at Freemuse arbejde er blevet kanoniseret af de internationale organisationer, og dermed er spørgsmålet om kunstnerisk ytringsfrihed også kommet på den internationale politiske dagsorden.

 

En anden aktivitet er den årlige pris fra Freemuse for at opmuntre forfulgte kunstnere. Sidste år gik prisen til sangeren Lavon Volski fra Hviderusland, der ikke må synge i sit eget land, hverken i radioen eller på klubber, og som så til gengæld holder store koncerter i Litauen og Polen, hvor hviderusserne kan komme og høre ham og flere andre bands, der også er blacklistet af diktaturet. Og i år gik prisen til klassisk orkester fra Afghanistan bestående af 25 kvinder, der er blevet et forbillede for andre kvinder og som er blevet hyldet i deres hjemland, efter at de har fået Freemuse-prisen.

 

Om Nairobiprisen

Klubben kan en gang om året uddele "Nairobiprisen" til en person, gruppe eller organisation, som på anerkendelsesværdig måde har bragt fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande.

 

Vindere af Nairobiprisen

 

2016 - Anya Palm, journalist

 

2015 - Peter Rasmussen og Peter Keiding, journalister, og Søren Zeuth, fotograf

 

2014 - Øyvind Kyrø, journalist og forfatter

 

2013 - Nagieb Khaja, journalist og instruktør

 

2012 - Lotte Ladegaard, journalist og konsulent

 

2011 - Kirsten Larsen, journalist

 

2010 - Knud Vilby, journalist

 

2009 - Jørgen Harboe, journalist

 

2008 - IMS, International Media Support

 

2007 - Jesper Strudsholm, journalist

 

2006 - U-landsnyt v./ journalist og redaktør Jesper Søe

 

2005 - Amnesty International Danmark

 

2004 - Jesper Jespersen, journalist (posthumt)

 

2003 - Operation Dagsværk

 

2002 - Anders Jerichow, journalist

 

2001 - Anita Bay Bundegaard, udviklingsminister

 

2000 - Søren Haslund-Christensen, hofchef

 

1999 - Poul Engberg-Pedersen, seniorrådgiver, forfatter og debattør

 

1998 - Frode Højer Pedersen, instruktør

 

1997 - Anton Johannsen, Den Danske Burma Komité

 

1994 - Vagn Plenge, forlægger og bibliotekar

 

1989 - Christian Kelm-Hansen, MF (S), styrelsesformand

 

1981 - Kirsten Lund Larsen, journalist

 

1980 - Kaj Baagø, bilateral chef, Danida

 

Årstal ukendt - Kristeligt Dagblads u-landstillæg "Danmark og den tredje verden"